Težave na dimovodnih napravah – izhajanje dimnih plinov CO v prostor

Kot že večkrat povedano se lahko pojavi težava izhajanjem ogljikovega monoksida v prostor v sledečih primerih:

Menjava oken in s tem preprečen dovod svežega zraka v prostor ; v takih primerih svetujemo ponovni dimnikarski pregled dimovodnih naprav.

V zadnjem času je moderna dograditev raznih kaminov zaradi varčevanja z energijo, vendar so le redki kamini opremljeni z možnostjo dovoda svežega zraka iz zunanjosti, pa še ti niso večinoma priključeni na tovrstni dovod – težave s samogradnjo.

Posodobitve stanovanj in vgradnje novih še močnejših kuhinjskih nap in raznih ventilatorjev imajo za posledico še slabše delovanje dimnikov oziroma povzročajo celo negativni vlek dimnika, še posebej ob slabem vremenu.

Slabo oz. preredko vzdrževanje plinskih peči. Za plinske peči na naravni vlek svetujemo servis 1x/leto in tudi vodenje evidenc o servisiranju.

Stranke so dostikrat zmotnega mnenja da so imele servis, a na pregledu je bil dimnikarski mojster, ni pa bilo serviserja. Tako da peči dostikrat po več let niso pregledane – servisirane.

Stranke vedno večkrat uporabljajo storitve »prijaznega« soseda, ker za en pregled peči se pa že » ne splača« plačevati mojstra.  Vendar govorim o neusposobljenih osebah, katere nimajo posebnih izkušenj s tovrstno opremo.

Mi kot servis se dnevno srečujemo s tovrstnimi težavami pri strankah, katere pa nikakor ne razumejo, oziroma nočejo razumeti problematike.

Mi kot servisno podjetje že nekaj let vgrajujemo izključno kondenzacijske plinske grelnike na prisilni vlek. Po končani montaži obvezno priskrbimo tudi pregled novograjenega – saniranega dimnika, tako da ima uporabnik – stranka dokument o sanaciji dimovoda.

V zadnjem času je prodajni hit napravica za zaznavanje CO. Govorimo o napravah v vrednosti 40-80 eur, katere pa verjetno niso zaupanja vredne naprave, vprašanje je kakšna je njihova življenska doba, lega uporabe,…

Za tovrstne naprave velja da so resnično varne če so vgrajene in vezane tako, da prekinjajo delovanje naprav in hkrati alarmirajo pooblaščene osebe. Je pa res tudi to da se mora tovrstne naprave  pregledovati s strani pooblaščenih preglednikov 1x/leto. O pregledu se izda potrdilo in vodi evidenca.

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Ni komentarjev

Odgovori

© 2013 Tošnjak d.o.o. Galičeva ulica 28, 1000 Ljubljana, 01/518 42 05