Članek v prilogi Dom – Zastrupitve z blagoslovom države

Ogrevalna sezona se je začela, serviserji peči pa imajo vsak dan več dela, kajti s prvim prižiganjem peči se pač pojavijo tudi potrebe po vzdrževanju ali popravilih. Številni lastniki namreč žal ne izkoristimo poletja za pripravo peči, kar pomeni obisk strokovnjaka za servis in tudi dimnikarja.

Te dni pa sem se ponovno srečal z vprašanjem plinskih peči. Številni lastniki v več stanovanjskih stavbah uporabljajo neprimerne peči na atmosferski vlek, ki jih imajo nameščene navadno v hodnikih ali kopalnicah.  Preprosto povedano to pomeni, da za gorenje črpajo zrak iz prostora. Zadnja leta se pospešeno menjajo okna na večstanovanjskih stavbah, peči pa ostajajo enake, da o tem, da so take peči še do pred kratkim vgrajevali tudi  v nove objekte, niti ne govorim. In potem je dovolj, da je gorenje zaradi porabe  bolj intenzivno in že se lahko pojavijo težave s pojavom ogljikovega monoksida, ki začne izhajati iz peči. V obliki glavobolov in  pri hujših primerih tudi  resnih zastrupitev.  Tega,   da v istem  prostoru ne  sme biti ventilatorja, ki črpa zrak iz njega, marsikdo ne ve, nevarnost pa lahko v tako opremljenem stanovanju predstavlja celo že napa. In potem pride do katastrofe, kot je  pred leti v Domžalah. Katastrofe, ki jo noben čas ne omili…

Take nevarne peči zaradi pogojev uporabe in dimniških sistemov  najdemo v Ljubljani, Kranju, Izoli in še bi lahko našteval, pristojne službe pa tiščijo glavo v pesek in ne naredijo nič, čeprav imajo na Ministrstvu za okolje in prostor človeka, ki že vrsto let opozarja na problematiko in svari, da tega, da se je leta 2006 z CO, ki je izhajal iz plinske peči zastrupil celo aktualni minister za zdravje Borut Miklavčič niti ne omenjam.

Rešitev  težave je praviloma v zamenjavi peči na atmosferski vlek s pečjo na prisilni vlek ali kondenzacijsko (ki je tudi na prisilni vlek). Ampak taka zamenjava peči zahteva tudi sanacijo dimnika, ki se je marsikdo ustraši.  Poti do rešitve so nekako tri. V dimnik (če je namenjen izključno za enega uporabnika) je mogoče vstaviti nov dimniški sistem (plastificirano cev) na katerega se priklopi kondenzacijsko peč. Kot nam je povedal serviser Gregor Tošnjak (tosnjak.servis@siol.net) iz Ljubljane ima Vailant rešitev za več uporabnikov (do 5). V dimnik (ali dovolj velik zračnik) se vstavi plastificirana cev, vsi uporabniki pa morajo potem za ogrevanje namestiti kondenzacijsko peč, ki ima nižjo temperaturo dimnih plinov, zrak pa tako kot ostale peči na prisilni vlek črpa iz zunanjosti in deluje neodvisno od zraka v prostoru. Tretja možnost je namestitev peči s fasadnim dimnikom. Izpuh peči se enostavno spelje naravnost  skozi fasado ven (tam je tudi zajem) in težav praktično ni. S fasadnim dimnikom pa lahko opremimo le peč moči do 11 kW (kar zelo približno rečeno zadošča za ogrevanje do nekje 100 kvadratnih metrov stanovanjske površine) v ogrevalnem sistemu, pogoj pa je tudi  ta, da v točni vertikalni liniji nad izpuhom ne sme biti oken. Kar je v bistvu bolj kot ne predpis, kajti izpuh iz take peči je praktično minimalen.

Rešitve  skratka obstajajo. Če imate staro  plinsko peč na atmosferski vlek (ob tem vas opozarjamo, da lahko pri sodobnih zrakotesnih oknih  problem  zaradi ogljikovega oksida  in uhajanja plinov iz peči lahko predstavljajo tudi peči na kurilno olje in lokalne peči na  drva), vsekakor razmislite o sanaciji. Najslabše  rešitev je, da le čakate in molite, da se ne bo nič zgodilo.

In če država daje  vzpodbude za  povečanje toplotne izolativnosti stavb tudi  z zamenjavo oken, hkrati pa ve, da z zamenjavo lahko povzroči  ekstremno ogroženost stanovalcev (peči na prisilni vlek potrebujejo zrak in dokler okna niso zrakotesna praviloma ni težav) in nič ne naredi (s finančnimi vzpodbudami za zamenjavo in pripravljenimi projekti)  ter ob tem ve, da je življenjsko ogroženo nekaj deset tisoč prebivalcev, potem to pomeni, da   bo država in pristojni neposredno odgovorna za morebitne zastrupitve in smrti. Kajti, na težave stalno opozarjamo nekateri strokovnjaki in novinarji.  Ampak vedno znova se ob vsaki smrti zaradi ogljikovega oksida vsi čudijo, kako se je nekaj takega sploh lahko zgodilo. Čeprav je danes le vprašanje časa, kdaj in kje bo  ogljikov oksid, tudi z blagoslovom države,  zahteval naslednjo žrtev.

P.S.: In da ne bo morda pomote. Plin (utekočinjeni ali zemeljski) je zagotovo eden najbolj prijaznih in ekološko čistih energentov, seveda pa moramo uporabljati ustrezne peči,  pravilno montirane in tudi vzdrževane.

Tomaž Bukovec

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Ni komentarjev

Odgovori

© 2013 Tošnjak d.o.o. Galičeva ulica 28, 1000 Ljubljana, 01/518 42 05